مربیگری زندگی چیست؟

مربیگری زندگی چیست؟

مربیگری زندگی چیست؟ سؤالی که کمتر کسی می‌تواند به آن پاسخ دقیقی بدهد. حتی افرادی مثل «وین دایر» پاسخ واضحی برای این سؤال ندارند. دلیل آن هم تنوع روش های مربیگری می‌باشد که بیشتر از ۴۰ روش می‌باشد.

چند نمونه از مهترین روش های مربیگری عبارت است از: مربی شخصیت، مربی عادت، مربی سلامت، مربی رشد فردی، مربی هدف گذاری و غیره.امروزه بسیاری روان‌شناسان را همان مربی زندگی می‌دانند، حال آن‌که وظیفه مربی با روانشناس و روان‌درمان‌گر کاملا متفاوت است. در این مقاله ضمن بازتعریف مربی‌گری زندگی، شما را با تفاوت Life Coaching و روانشناسی آشنا می‌کنیم و به شما می‌گوییم چه زمانی باید به مربی زندگی و چه زمانی باید به روانشناس مراجعه کنید.

تعریف مربیگری زندگی

مربیگری زندگی (life coaching) به طور معمول به‌صورت مکالمه‌های با پرسشگری هدف مند مربی انجام می‌گیرد و به افراد کمک می‌کند تا خواسته های خود را بهتر ببیندند. ارزش های خود مشخص کنند و در راستای رسیدن به خواسته های خود، هدف گذاری مناسب داشته باشند. در نهایت برای رسیدن به اهدافشان یک برنامه عملیاتی تنظیم کنند. یک مربی زندگی از طیف وسیعی از تکنیک‌های اکتشافی برای تسهیل پیشرفت و شناخت فرد مراجع از خود  استفاده می‌کند، او همراه مراجع می‌شود تا وی اهداف و خواسته های خود را تبیین کند، برای آنها هدف گذاری کند و در ادامه در راستای آنها قدم بردارد.

یکی از راه‌های درک مفید بودن  مربی زندگی، مقایسه آنها با مربی یک ورزشکار است، چیزی که بسیاری از ما قبلاً با آن آشنا بوده‌ایم.اگر به زندگی‌نامه ورزشکاران موفق نگاه کنید، خواهید دید اکثر آنها مربیان بزرگی داشته‌اند. مربی همراه ورزشکار  می‌شود تا او را راستای حرفه‌ای شدن و موفقیت همراهی کند.شاید یک ورزشکار موفق استعداد ذاتی داشته‌است؛ اما همه ورزشکاران، درجه‌ای از موفقیت خود را به تلاش‌های مربیان نسبت می‌دهند، به‌ویژه در زمینه‌هایی که نیاز به انگیزه، کنترل هیجان و واقع بینی است.مربی زندگی نیز همان نقش را در رشد شخصی شما ایفا می‌کند، به شما کمک می‌کند انگیزه خود را پیدا کنید و اهداف خود را متمرکز کنید تا به اوج توانایی‌های خود برسید.

مربی زندگی چه کاری می‌کند؟

خب، ما دانستیم که یک مربی ورزشی چه‌کاری انجام می‌دهد. او به ورزشکار کمک می‌کند تا در راستای اهدافش تلاش کند. مربی ورزشی به‌جای ورزشکار ورزش نمی‌کند. او تنها تلاش می‌کند ذهن ورزشکار را برای پیروزی و قرارگرفتن در رقابت آماده کند. این همان کاری است که در مربیگری زندگی رخ می‌دهد. مربی زندگی، فرد را همراهی می‌کند تا آرمان‌ها و ایدئال‌های زندگی خود را پیدا کنند و به آنها دست یابند.جین اسکودر، مربی حرفه‌ای و بنیان‌گذار شرکت توسعه رهبری The New Exec ، توضیح می‌دهد: “مربیگری زندگی بر آنچه اکنون اتفاق می‌افتد، آنچه فرد می‌خواهد به آن دست یابد و چگونگی بر طرف کردن این فاصله متمرکز است.”مربیگری در واقع همراهی افراد برای شناسایی موانعی است که دائماً بر سر راه آنها تکرار می‌شوند و ایجاد باورها و ارزش های جدید برای بر طرف کردن آنها است.

مربیگری زندگی روان‌درمانی نیست.

طبق گفته انجمن روان‌شناسی آمریکا، روان‌درمانی همکاری بین یک درمانگر  و مراجع با استفاده از تکنیک‌های مبتنی بر تحقیق است که به افراد کمک می‌کند تا عادت‌های مؤثرتر، شادتر و سالم‌تری داشته باشند.روان‌شناسان بیشتر احوال فرد را ارزیابی می‌کنند. آنها شرایط روانی افراد را تحلیل می‌کنند و برای رفع مشکلات روانی مداخله درمانی می‌کنند. این مداخله شامل تحلیل عمیق در گذشته فرد و پیدا کردن ریشه های مشکلات امروز است. حاصل این کار شناخت دلایل مشکلات امروز است تا با این شناخت فرد اختگی های خود را بشناسد و در زندگی خود به پذیرش برسد.اما مربی زندگی این‌گونه عمل نمی‌کند او در روان افراد مداخله نمی‌کند او تلاش نمی‌کند تا مشکلات روانی شخص را حل کند، بلکه با مراجه به توافق می‌رسد تا هدفی را مشخص کرده و راهکارهایی برای دستیابی یا برداشتن موانع پیدا کنند. در واقع مراجع در فرایند مربیگری انتخاب های تازه پیدا می‌کند.

مراجعه به روانشناس از طریق مربی زندگی

یکی از فواید مربیگری زندگی برای مراجعه‌کننده  این است که مربی تشخیص می‌دهد فرد نیاز به روان‌درمانی دارد.چگونه این امر آشکار می‌شود؟  زمانی که شما به معنای واقعی کلمه نمی‌توانید به جلو حرکت کنید. تمام مکالمه‌ها مبتنی بر گذشته است. تمام مکالمات از دیدگاه “همه این موارد برای من اتفاق می‌افتد” شکل می‌گیرد. درک متفاوت از مسائل وجود ندارد و همه چیز در یک کانسپت شکل می‌گیرد.در مربی‌گری زندگی، کوچ تلاش می‌کند حال مراجعه‌کننده را با انگیزه‌بخشی و رساندن به اهداف خوب کند.

چه کسی به مربیگری زندگی احتیاج دارد؟

مربیگری زندگی می‌تواند در موقعیت‌های مختلف زندگی مفید باشد. هر زمان که شخصی با تغییر در زندگی دست‌وپنجه نرم می‌کند یا قصد انتقال از وضعبت کنونی به وضعیتی جددید دارد، مربی زندگی می‌تواند مفید واقع شود.چند موقعیت خاص که ممکن است نیاز به خدمات مربی زندگی داشته باشد عبارت‌اند از:به پیشرفت در زندگی یا حرفه خود نیاز دارید.نیازمند تعادل بین زندگی و کار هستید.اگر استرس زیادی را تجربه می‌کنید و یا در تمرکز مشکل دارید.دنبال راهی برای شکوفایی استعدادهای خود هستید.نیاز است برای تغییر شکل یا پایان یک رابطه تصمیم بگیرید.احساس کمبود عزت نفس می‌کنید.فشار کاری زیادی روی شماست و نیازمند کمک هستید.به بهره‌وری بیشتری نیاز دارید؛ اما استرس مانع بهره‌وری شماست.در هدف گذاری و اولویت‌بندی اقدامات خود مشکل دارید.در مدیریت زمان در زندگی شخصی دچار مشکل و نیازمند مهارت‌افزایی هستید.در برنامه ریزی و پیروی از برنامه خود دچار چالش هستید.

در مربی زندگی باید به دنبال چه باشم؟

شخصیت و اعتماد:

شما زمان زیادی را برای ملاقات با مربی زندگی خود به‌تنهایی سپری خواهید کرد، بنابراین اعتماد ضروری است. شما باید کسی را پیدا کنید که بتوانید به‌راحتی با او صحبت کنید. اطمینان به مربی به شما در رسیدن به اهداف کمک کند؛ بنابراین، شخصیت مربی شما قابل‌تأمل است. داشتن یک رابطه خوب، تجربه را بسیار پربارتر و دلپذیر می‌کند.

جنسیت مربی:

یکی از موارد مهم در مورد بسیاری از افراد جنسیت مربی زندگی آنها است. به‌عنوان‌مثال، زنی که با مشکلات رابطه‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کند ممکن است راحت‌تر بتواند در برابر یک مربی زندگی زن صحبت کند. افراد دیگر ممکن است سن را مرتبط بدانند. یک فرد جوان ممکن است احساس کند با یک مربی در سن خودش بهتر می‌تواند درباره مسائل صحبت کند، یا ترجیح دهد از خرد و تجربه یک مربی بزرگتر از خود یاد بگیرد.

طول و نوع تجربه:

تجربه مربی شما نیز مهم است. شاید یک مربی بالقوه ده سال تجربه داشته است، اما اگر اکثر مشتریان او برای مربیگری شغلی بود‌ه‌اند و شما به دنبال حل مسائل خانوادگی هستید، لزوماً او بهترین گزینه برای شما نیست. تعداد زیادی از مربیان زندگی آماده کمک به مردم در چندین زمینه در یک‌زمان هستند، اما این موضوع مهمی است که در زمان انتخاب مربی در نظر بگیرید.

مربی حرفه ای و دارای مدرک:

قبل از تصمیم‌گیری و متعهد شدن به مربی، بهتر است از سوابق او را بررسی کنید و از مربیانی استفاده کنید که دارای مدارک معتبر مربیگری مانند ACC، PCC، MCC و یا دارای مدرک از مدارس مربیگری معتبر باشند. مربی غیر حرفه ای میتواند هزینه های جبران ناپذیری داشته باشد.

جلسه مربیگری زندگی چه نتیجه‌ای دارد.

اولین ملاقات شما با یک مربی زندگی معمولاً فرصتی برای شناختن یکدیگر و درک چگونگی تعامل شما با مربی است. در مربی‌گری زندگی بعضی از مربیان جلسه رایگان ارائه می‌دهند که در طی آن می‌توانید یکدیگر را شناخته و تعیین کنید که آیا می‌توانید با هم تعامل کنید یا خیر.مربی زندگی شما، از طریق پرسیدن سوالاتی و یا ارسال یک پرسش‌نامه یک سری سؤال از شما می‌پرسد که برای کشف اهداف شما و چالش‌هایی که ممکن است شما را در رسیدن به آنها منع کند، طراحی شده است. شما در مورد گام‌هایی که می‌توانید برای رسیدن به اهداف خود بردارید صحبت می‌کنید و طرحی را برای تعداد دفعات ملاقات خود ترسیم می‌کنید.در جلسات بعدی مربیگری زندگی، شما و مربی خود در مورد هر موضوعی که می‌خواهید حل کنید، گفتگوها را انجام می‌دهید. این موضوع می‌تواند پیرامون احساسات تصمیم‌های سخت یا  ایجاد اعتمادبه‌نفس شکل بگیرد.

تعامل در مربی‌گری زندگی به‌طورکلی بسیار شخصی، باز، شفاف و دوطرفه است.یک جلسه مربیگری بسته به مربی ممکن است بین ۴۵ دقیقه تا یک ساعت طول بکشد. بسیاری از افراد هفته‌ای یک‌بار با مربی خود ملاقات می‌کنند، اما این به مربی، اهداف، جدول زمانی و در دسترس بودن شما بستگی دارد. برخی از افراد ممکن است فقط دو یا سه بار در ماه با مربی خود ملاقات کنند، درحالی‌که افرادی که اهداف روبه‌جلویی دارند، ممکن است بیش از یک جلسه در هفته داشته باشند.

مربی شما همچنین ممکن است در بین جلسات از ایمیل، چت و یا گفتگو های کوتاه پشتیبانی  کند، اما این بسته به مربی متفاوت است .مربی زندگی شما ممکن است به شما تکالیف و تمرین های را بدهد، مانند نوشتن در یک ژورنال یا ایجاد لیستی از کارهایی که می‌خواهید انجام دهید. اگرچه مربی شما می‌تواند به شما کمک کند زندگی خود را تغییر دهید، اما در نهایت شما هستید که باید تغییرات را اعمال کنید. مربی شما می‌تواند شما را همراهی کند تا این کار را سریع‌تر انجام دهید، اما او در واقع نمی‌تواند کارها را برای شما انجام دهد؛ بنابراین اگر می‌خواهید حداکثر منافع ممکن را از مربیگری زندگی کسب کنید باید آماده یادگیری  و انجام امور خود باشید.

2 دیدگاه
  • شروین
    شروین گفت: دی ۲۳, ۱۴۰۱ جمعه
    پاسخ

    بله بسیار لازمه

    • بابک کبیری
      بابک کبیری گفت: اسفند ۱۶, ۱۴۰۱ سه شنبه
      پاسخ

      ممنون از نظر شما

  • دیدگاه تان را بنویسید نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد