رضایت شغلی مهمترین عامل برای موفقیت است. این موفقیت تنها محدود به کارمندان نمیشود و بیشترین سود از رضایتمندی کارکنان در محیط کار، مربوط به مؤسسات است.امروزه بازار بیش از هر زمان دیگری به سمت رقابتی شدن رفته است. هر کسبوکاری در بازار نتواند شرایط ایدئال خود را حفظ کند محکوم به حذف خواهد بود.بیشک در چنین بازار رقابتی حضور کارمندانی شاداب و با انگیزه قدرت هر کسبوکار را افزایش میدهد. کارمند شاد و با نشاط سه برابر کارمند کسل و ملول کارایی خواهد داشت.کارکنان شاد در محیطی کار خواهند کرد که از آن راضی باشند. رضایتمندی کارکنان در محیط کار مؤلفهای است که مدیران باید به آن دقت داشته باشند که اگر رضایت شغلی کارکنان ایدئال نباشد قدرت کسبوکار هم پایین خواهد بود.
رضایت شغلی به رضایت فرد از کار گفته میشود. رضایت در محیط کار به دلیل شاد بودن کارمند نیست، بلکه رضایت از محیط کار باعث شادی کارمند میشود. رضایتمندی از کار باعث افزایش انگیزه در محیط کار و افزایش خدمترسانی به مشتری و مصرفکننده میشود. اگر بخواهیم رضایتمندی را بهدرستی تفسیر کنیم باید راضی بودن را در موارد زیر تعمیم دهیم.
رضایت از رابطه کل به جزء بین کارفرما و کارمند.احساس مهم بودن در محیط کار.توانمند بودن در محیط کار و دسترسی به اهداف.آسودگی روانی در محیط کار.عدم تخلفات اداری و شغلی.به غیراز مفاهیم نوشته شده صدها عامل دیگر هم میتوان ذکر کرد که مفهوم رضایت شغلی را برساند، اما کاملترین جمله در معنای رضایت شغلی کلام هاپاک، مبدع پرسشنامه رضایت کارکنان، است. هاپاک در سال ۱۹۳۵ درباره رضایت شغلی جملهای معروف دارد که عبارت است از:هر ترکیبی از نظر شرایط روانی، فیزیولوژیکی و محیطی که باعث میشود شخص صادقانه بگوید من از کارم راضی هستم.این جمله نشان میدهد که رضایت شغلی به یک وجه خاص محدود نبوده و به موارد متعدد بستگی دارد. درباره مدلهای رضایت شغلی چند پاراگراف پایینتر صحبت خواهیم کرد.
چرا باید افراد از شغلشان راضی باشند؟ در بسیاری از شرکتها با اینکه افراد از شغلشان راضی نیستند؛ اما راندمان و سوددهی شرکت بسیار بالا است. برای پاسخ به این سؤال چند مؤلفه باید در نظر گرفته شود.میزان رضایت شغلی نسبی است. این امکان وجود دارد فرد تنها در مورد مالی از شغلش رضایت داشته و در موارد دیگر احساس رضایت نکند. برای همین مدت خاصی در شرکت مانده و بهمحض اینکه پیشنهاد خوبی برسد، محیط کار را ترک کرده و به محیط کار دیگری میرود.بخشی از سوددهی یک سازمان، به موارد مالی برمیگردد. عوامل دیگری نیز در سوددهی شرکتها مؤثر بوده که در بحث ما نمیگنجد؛ لذا تنها به ذکر این نکته بسنده میشود که رضایت شغلی محدود به یک دوره زمانی خاص نبوده و در طول زمان باید ثابت بماند.هدف از رضایت از شغل ایجاد دو اصل متفاوت است.افزایش راندمان شرکت در تمام سالحس خوشایند کارمند از بودن در محیط کار
راندمان کاریِ مقطعی، یکی از عوامل کاهنده راندمان در شرکتهای خصوصی است. بسیاری از شرکتها با پاداش و قولهای مقطعی باعث افزایش رضایتمندی کارکنان میشوند؛ اما آگاه نبودن به چگونگی افزایش رضایت شغلی، موجب دلزدگی کارکنان و کاهش راندمان در بلندمدت میشود. برای همین در تراز سالیانه شاهد رشد منفی شرکت خواهیم بود. یکی از دلایلی که باید رضایت شغلی کارمندان همیشگی باشد افزایش راندمان دائمی محیط کار است.
مطالعات نشان داده است هرچه رضایتمندی کارکنان در محیط کار بیشتر باشد تخلف اداری، غیبت و سوءاستفاده از مقام کمتر خواهد بود. کارکنان زمانی که از شغل خود احساس رضایت دارند کمتر به فکر خلاف خواهند بود زیرا وابستگی به محیط کار بیشتر شده و آنها همذاتپنداری بیشتر به محل کار خود خواهند داشت.
یکی از دستورالعملهای هر شرکت در قسمت مدیریت منابع انسانی، ارزیابی رضایتمندی کارکنان است. معمولاً کارکنان به دلایل مشخصی رضایت شغلی خود را از دست میدهند. دانستن این دلایل میتواند باعث ترمیم شرایط کاری و افزایش رضایت شغلی کارمندان یک شرکت شود.پرسشنامه رضایتسنجی کارکنان یکی از مؤلفههای شرکتهای بزرگ برای سنجیدن رضایت کارکنان خود است. این پرسشنامهها انواع مختلفی دارد که چند نمونه از آنها عبارتاند ازپرسشنامه مینهسوتا که یک تست رضایت شغلی نگرشی است و کیفیت روانی و نگرشی کارکنان سنجیده میشود.پرسشنامه کندال که به پرسشنامه JDI معروف است این برگه سنجش شش گفتار را مورد بررسی میدهد. این شش مقوله عبارتاند ازماهیت کارسرپرستی کارکنانهمکارانشرایط ترفیعحقوق و مزایاجو کاریدر این مقاله ما این شش گفتار را در چهار گفتار نشان دادهایم و مثالهای هر گفتار را در یک دیاگرام نشان دادهایم.
چهار گفتار عوامل سازمانی، ماهیت کار، محیط کار و عوامل فردی از مهمترین عوامل ایچاد رضایت از شغل در کارکنان است. هرکدام از این عوامل بهتنهایی میتواند کارمندی را از کار دلزده کرده یا موجب افزایش راندمان کاری وی شود.
برای عدم رضایت از شغل دلایل زیادی وجود دارد مانند رضایت شغلی بعضی از دلایل سیستمی بوده و بعضی از دلایل شخصی است که باید هر دو عامل شناسایی و مسائل آن رفع شود.
مدیریت نامناسب: یکی از مهمترین دلایل نارضایتی شغلی، مدیریت ضعیف در محیط کاری است. مدیر ضعیف موجب نارضایتی کارمندان میشود. وضع قوانین نابجا، عدم احترام کاری و دلایل دیگر که میتواند فرد را ناراضی نماید.عدم امکان رشد حرفهای: همه کارمندان علاقهمند هستند در محیط کاری خود رشد کنند. اگر کارمندان حس کنند امکان رشد شغلی خود را ندارند از کار دلزده شده و محیط کار را ترک خواهند کرد.حقوق کم: یکی از دلایل عدم رضایت کارکنان در محیط کار خود، متناسب نبودن حقوق با شرایط کاری آنها است. اگر کارمندی حس کند که در حق او اجحافی صورت میگیرد از کار خود ناراضی بوده و محیط کار را ترک خواهد کرد. برای همین کارکنان باید دلیل میزان دریافتی حقوق خود را بدانند. یعنی مشخص شود چرا یک فرد در یک اداره بیش از دیگران حقوق دریافت میکند.عدم تخصص در شغل: به کار گیری کارمندان در محیط کاری که مناسب با شغل آنها نیست موجب نارضایتی و دلزدگی آنان از کار میشود.
جو نامناسب کاری: افراد با روحیات متفاوت در محیطهای متفاوت میتوانند مشغول به کار شوند. مثلاً فردی که جدی بوده و زیاد خونگرم نیست برای کار در محیط استارتاپی که فضای کار صمیمی است، احساس رضایت نخواهد داشت. برعکس این قضیه هم صادق است فرد خلاق و شوخ نخواهد توانست در محیط کاری خشک و اداری کار کند.تبعیض در محیط کار: کارمندان در محیط کار خیلی زود متوجه تبعیض و بیعدالتی میشوند. این بیعدالتی از پرداخت حقوق تا جزئیترین مسائل مثل یک احوالپرسی ساده میتواند باشد.ساعت کاری زیاد: بسیاری از افراد توانایی کار در ساعات کاری زیاد را نداشته و ترجیح میدهند در کنار خانواده خود در ایام تعطیلات ساعت خود را سپری کنند.همان گونه که مشاهده شد دلایل زیادی برای عدم رضایتمندی کارکنان وجود دارد، لذا باید هرساله میزان رضایت شغلی سنجیده شود. برای استفاده از رضایت شغلی میتوان از آزمونهای مختلف استفاده کرد.
هر فردی برای ادامه مسیر نیاز به انگیزه دارد تابآوری در یک محیط کاری نیز نیاز به انگیزه دارد. اگر در محیطی کار میکنید که از شرایط شغلی راضی نیستید و چارهای جز ماندن در محیط کاری ندارید، بهتر است خودتان به خودتان انگیزه بدهید.خانواده بهترین منبع انگیزه هستند. وقتی برای آنها تلاش میکنید در حال فداکاری هستید پس بارها از خودتان تشکر کنید که در شرایط سخت در حال تابآوری و کارکردن هستید.از عبارات تأکیدی در طول روز استفاده کنید.سعی کنید محیط کار را برای خود جذاب کنید. از طبیعت و گلدانهای کوچک استفاده کنید.آخر هر هفته به خود پاداش دهید. این پاداش میتواند حتی تماشای یک فیلم شاد در کنار خانواده باشد.
امکان دارد جاده بارانی باشد اما میدانید که بعد هر بارانی رنگینکمانی نیز خواهد بود. نگرش به کار باید تجربه و مهارتاندوزی باشد. فراموش نکنید هیچگاه محیط کار بد دائمی نیست. اگر فکر میکنید محیط کاری خوبی ندارید و در حال تحمل شرایط سخت هستید بهتر است با نگرشی جدید به محیط کار خود نگاه کنید. مثلاً در نظر بگیرید که در حال کارآموزی برای ایجاد یک محیط کار برای خود هستید. فکر کنید شما کارفرما هستید و باید روزانه با چالشهای زیادی سروکار داشته باشید. چنین نگرشی میتواند روحیه کاری را بالا برده و باعث رضایتمندی محیط کار شود.
بسیاری از ما ناخواسته تحت شرایط سخت دچار فرسودگی میشویم، مانند ماشینی که در اثر کار زیاد دچار فرسودگی شود. هرچند فرسودگی ماشین را میتوان با جایگزینکردن قطعات دوباره به کار انداخت؛ اما آدمی ماشین نیست که قطعاتش عوض شود. آدمی روح است که به گوشت و استخوان آمیخته شده است. شرایط کاری میتواند روح ما را خراش دهد. گاهی وسعت این خراش بهقدری زیاد است که زخم ناسور میشود. مثل خوره به جان آدمی میفتد و جسم را هم نابود میسازد. اگر کارفرما هستید بدانید وظیفه دارید رضایت شغلی کارکنان خود را افزایش دهید و اگر کارمند هستید بدانید مجبور هستید یاد بگیرید چگونه رضایت شغلی برای خود ایجاد کنید. کار سختی است اما نشدنی نیست با توسعه فردی و آموزش میتوانید به این نتیجه برسید. کمکگرفتن از مریی را فراموش نکنید.
اگر فرد تعداد روابط با دوستان و همکارانش...
جنبههای تاریک شخصیت از لحاظ اجتماعی آزا...
رضایت از زندگی در بهزیستی و سلامت انسان...
انگیزه و انگیزش، چیزی که ما را در جهت هد...
رضایت از شغل معیاری برای اندازهگیری میز...
از خشم به عنوان يك هيجان گذرا یاد میشود...
مشکل بزرگ انسانها آن است که در بدن خود ...
اضطراب بخش جدایی ناپذیر زندگی همه ماست و...
استرس چیست؟ و چگونه با آن زندگی کنیم. در...
یکی از حوزههای چالشانگیز تعلیم و تربی...
نارضایتی از بدن به معنی ارزیابی ذهنی منف...
دوران نوجوانی یکی از ادوار مهم زندگی است...
مهارتهای نرم به توانایی فرد در برقراری...
اگر فرد تعداد روابط با دوستان و همکارانش...
بازی درمانی به عنوان یک ارتباط بین فردی ...
طی دهه گذشته نگرانی در مورد گسترش نظریه...
اختلالات خواب به نارضایتی از کیفیت مقدار...
عدالت اجتماعی بر مبنای ترکیبی از دو عنصر...